SOFIAN MATKASSA -EDUSKUNTAVIESTI 22.12.2021

31.12.2021

LÄMMIN KIITOS KULUNEESTA VUODESTA JA RAUHALLISTA JOULUA! * SUOMEN TURVALLISUUDESTA YLELLÄ Radion Ykkösaamu (kohdassa 30:45 min.): https://areena.yle.fi/audio''/1-50990168 Suomen historian suurin yksittäinen julkinen investointi HX-hanke on saatettu päätösvaiheeseen. Olen tyytyväinen siihen, että Suomen hävittäjäratkaisu perustui laajaan asiantuntijoiden arvioon. Valittiin Suomelle paras suorituskyky. Se vahvistaa turvallisuuttamme.

SOFIAN MATKASSA -EDUSKUNTAVIESTI 22.12.2021

 

Pian on aika rauhoittua joulun viettoon. Toivottavasti joulu on sinulle levollinen ja hyvä. Eduskunnan syksy oli työntäyteinen. Viimeiset budjettiäänestykset ovat ohi, mutta eduskunta on poikkeuksellisesti koolla joulun välipäivinä 28.12. Akuuttiin koronatilanteeseen liittyen käsittelemme muutoksia tartuntatautilakiin ja arvonlisäverolakiin. Tarkoituksena on esim. vapauttaa Covid-19-kotitestit arvonlisäverosta.

 

Kerroin marraskuun eduskuntaviestissä tekemästäni talousarvioaloitteesta Lukulahja lapselle -ohjelman jatkamiseksi neuvoloissa. Hyviä tuloksia saavuttanut hanke uhkasi keskeytyä määrärahan puutteeseen, kun rahoitus ei sisältynyt hallituksen ensi vuoden talousarvioon. Eduskunta päätti tällä viikolla osoittaa määrärahan Lukulahja lapselle -ohjelman jatkamiseen, kuten ehdotin. 300 000 euron määrärahalla tavoitetaan koko vuosittainen ikäluokka. Tutkimusten mukaan pienelle lapselle ääneen lukeminen tukee puheen ja kielen kehitystä, mikä on yhteydessä myöhempään koulumyönteisyyteen ja koulussa menestymiseen.

 

 

Tässä viestissä:

* SUOMEN TURVALLISUUDESTA YLELLÄ

* OMIKRON UHKAA TERVEYDENHUOLTOMME KANTOKYKYÄ

* ALUEVAALIT LÄHESTYVÄT

* OPINTOTUEN MATALAT TULORAJAT OVAT AHKERUUDEN JARRU

* LÄMMIN KIITOS KULUNEESTA VUODESTA JA RAUHALLISTA JOULUA!

 

 

--

 

* SUOMEN TURVALLISUUDESTA YLELLÄ

 

Keskustelin Ylen aamu-tv:ssä sekä radion Ykkösaamun puolella hävittäjähankinnasta ja myös laajemmin Suomen turvallisuudesta yhdessä Matti Vanhasen ja Atte Harjanteen kanssa.

 

Ylen aamu-tv löytyy Areenasta: https://areena.yle.fi/1-60972202

 

Radion Ykkösaamu (kohdassa 30:45 min.): https://areena.yle.fi/audio/1-50990168

 

Suomen historian suurin yksittäinen julkinen investointi HX-hanke on saatettu päätösvaiheeseen. Olen tyytyväinen siihen, että Suomen hävittäjäratkaisu perustui laajaan asiantuntijoiden arvioon. Valittiin Suomelle paras suorituskyky. Se vahvistaa turvallisuuttamme.

 

HX-hanke osui ajankohdaltaan merkittävään aikaan. Suurvaltasuhteiden muutokset ja jännitteiden lisääntyminen Euroopassa heijastuvat myös Suomeen. Venäjä tavoittelee Euroopan turvallisuustilanteen ja yhtenäisyyden horjuttamista. Yhdysvaltojen, Naton ja EU:n on nyt osoitettava Venäjälle, ettei sen kannata pahentaa tilannetta Ukrainassa. Venäjä on tuonut 90 000 sotilasta Ukrainan rajalle.

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt Natolle vaatimuksen olla laajentumatta enempää itään. Toive ei ole uusi, mutta viimeaikojen hyökkäävät puheet ovat kuin entisestä ajasta. Suomen kannalta keskeistä on, että minkäänlaista etupiirijakoa ei tietenkään voida hyväksyä. Sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg että tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat Putinille aivan oikein, että Nato-jäsenyydestä päättävät Nato-maat sekä hakijamaa itse. Suomella itsenäisenä maalla on oma turvallisuuspoliittinen liikkumatilansa. Siitä Suomi on pitänyt kiinni uskottavalla omalla maanpuolustuksella sekä yhteistyösopimuksilla kumppanimaiden sekä EU:n ja Naton kanssa.

 

Vaikka Suomi ei ole Naton turvatakuiden piirissä, Suomi ei ole enää pitkään ollut neutraali tai puolueeton maa. Koskaan aiemmin Suomen puolustus ei ole ollut yhtä vahvasti integroitunut läntisiin rakenteisiin kuin nyt. Suuri osa EU-maista on Naton jäseniä. EU nojaa puolustuksensa Natoon – tulevaisuudessa todennäköisesti entistä vahvemmin. Kokoomus kannattaa vahvaa Euroopan Unionia ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Mahdollisuus hakea jäseneksi, ns. Nato-optio, ei ole kovin uskottava, jos kukaan ei asiaa edes ajaisi.

 

 

 

* OMIKRON UHKAA TERVEYDENHUOLTOMME KANTOKYKYÄ

 

Kasvavat tartuntaluvut, täyttyvät sairaalapaikat ja nopeasti leviävä omikron-virus huolestuttavat nyt terveyden- ja tehohoidon ammattilaisia ympäri Suomen. Kansainvälitset esimerkit osoittavat, että omikron on viheliäinen vitsaus myös korkean rokotekattavuuden maissa.

 

Rokotusten nopea eteneminen on nyt tärkein apu. On hyvä, että hallitus on nyt vihdoin ottamassa työterveyden todenteolla mukaan rokottamisessa. Virusta vastaan suojaudutaan tehokkaimmin rokottautumalla. Ensimmäisen, toisen tai kolmannen kerran. Jokainen rokote on askel oikeaan suuntaan. Rokotteita ottamalla voi suojella itseään, läheisiään ja koko yhteiskuntaa.

 

Näyttää kuitenkin selvältä, että rokotusten edistämisen lisäksi tarvitsemme tulevien viikkojen aikana myös tiukempia rajoitustoimia viruksen leviämisen hidastamiseksi ja sen varmistamiseksi, että jokainen sairaskohtauksen saanut tai kolariin joutunut saisi riittävän avun ja hoidon.

 

Maan hallitus suosittaa, että alueet ottavat käyttöön epidemiatilanteen edellyttämät toimet mm, kokoontumisrajoitusten sekä tilojen ja joukkoliikenteen rajoittamisen suhteen. Maakunnissa, jossa koronatilanne on erityisen vakava, suositellaan myös kotitestin tekemistä ennen laajoja kontaktitilanteita. Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa myös, että korkeakoulujen ja vapaan sivistystyön järjestämisessä siirrytään etäopetukseen tammikuun puoleenväliin asti. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

 

Ravintoloita tullaan rajoittamaan lisää seuraavien viikkojen aikana. Uusia rajoituksia ei voi ohittaa koronapassilla. Tavoitteena täytyy olla palauttaa koronapassi sen tarkoituksen mukaiseen käyttöön, eli vaihtoehdoksi rajoitustoimille, mahdollisimman pian. Pidän tärkeänä, että koronpassista luopumisen sijaan passin sisältöä muutettaisiin siten, että passin käyttöä voitaisiin jatkaa ja pitää yhteiskuntaa mahdollisuuksien mukaan auki. Yritysten taloudellisen tuen osalta päätöksentekoon joudutaan palaamaan, ja tilanne tulee olemaan hankala esimerkiksi ravintola- ja tapahtuma-aloilla.

 

Rokotusten jouduttamisen ja rajoitusten kiristämisen lisäksi meillä toivottavasti on puolellamme joulunaika. Pyhiin ja perhepiiriin rauhoittuminen sekä arkityön hiljentyminen todennäköisesti hidastaa koronan leviämistä. Toivotaan ja toimitaan niin, että tämä asiantuntijoiden arvio käy toteen.

 

 

 

* ALUEVAALIT LÄHESTYVÄT

 

Päätös on tehty. Olen ehdolla tammikuun aluevaaleissa. Aluevaalit ovat tärkeät. Uusissa aluevaltuustoissa ratkaistaan terveydenhuoltomme, vanhusten ja lapsiperheiden palvelujen, mielenterveyspalvelujen ja pelastusalan tulevaisuus. Hallitus on luonut vasta hallintomallin – nyt on aika pelastaa palvelut.

 

Hyvinvointialueille tarvitaan osaavia päättäjiä, jotka ymmärtävät taloudesta ja tuntevat uuden lainsäädännön. Valmiit verkostot ja Pirkanmaan maakunnan tuntemus ovat tarpeen, jotta voi tehokkaasti vaikuttaa. Ihmisten palvelujen pelastamisessa hyödyllistä on myös se, että Pirkanmaan aluevaltuustosta on suora yhteys eduskuntaan. Toimin viidettä vuotta Pirkanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana, minkä myötä olen jo ollut mukana Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelussa.

 

Suurena huolena on se, miten rahat saadaan riittämään, kun sote-malli pikemminkin kasvattaa kustannuksia. Velaksi eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella tai loputtomat veronkorotukset eivät ole kestävä tie. Sanon ei uudelle maakuntaverolle.

 

Kotiseutuni ja sen ihmisten palvelujen puolesta koen tärkeäksi olla mukana ensimmäisissä aluevaaleissa. Nykyisessä elämäntilanteessani äitinä ja ikääntyvien vanhempien tyttärenä palveluiden käyttäjän näkökulma on tullut tutuksi. Työskentelen sen puolesta, että jokainen saa apua silloin, kun sitä tarvitsee, eikä hoitoonpääsy Pirkanmaalla ole kiinni asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta.

 

Vaalityö on tänä vuonna erilaista kuin ennen, koska ihmisten tapaaminen kasvotusten on varmasti vaaleihin asti pitkälti rajoitettua. Vanha totuus siitä, että hyvä kampanja tehdään joukkovoimalla, ei ole muuttunut.

 

Varsinainen kampanja-aika on varmasti tänä vuonna lyhyt ja ajoittuu tammikuuhun. Ennakkoäänestys on 12. – 18.1.2022 ja vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

 

Pieni teko on suuri apu kampanjassani, joka tehdään jälleen yhdessä joukkovoimalla. Halutessasi voit tukea esimerkiksi vinkkaamalla tuttavalle, sujauttamalla esitteitäni oman kerrostalon tai asuinalueen postilaatikoihin tai kannustamalla sosiaalisessa mediassa.

 

Lämmin kiitos jo nyt kaikesta tuesta ja kannustuksesta lähteä ehdokkaaksi!

 

 

 

* OPINTOTUEN MATALAT TULORAJAT OVAT AHKERUUDEN JARRU

 

Ehdotin joulukuussa täysistunnossa opintotuen tulorajojen korotusta pysyvästi 50 prosentilla. Hallituspuolueet äänestivät ehdotuksen kumoon. Ehdotus sisältyy myös Kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin.

 

Opintotuen matalat tulorajat ovat ahkeruuden ja kannustavuuden jarru. Opiskelijalla on oikeus tehdä työtä ja hankkia lisätuloja sekä arvokasta työkokemusta. Jos opiskelija pystyy yhdistämään työnteon eteneviin opintoihin, sen pitää aina olla hänelle kannattavaa myös taloudellisesti.

 

Matalat tulorajat aiheuttavat keinotekoista opiskelijaköyhyyttä. On hullunkurista, että matalat tulorajat opettavat nuoret laskemaan paljonko töitä voi tehdä ilman, että menettää tukia. Ahkeruudesta pitää palkita, ei rangaista. Esimerkiksi vuonna 2019 Kela peri maksettuja tukia takaisin n. 44 000 opiskelijalta.

 

Opintotuen tulorajoja on nostettava 50 prosentilla ja pysyvästi. Hallitus on kuitenkin päätynyt korottamaan opintotuen tulorajoja vain 25 prosentilla väliaikaisesti ensi vuodeksi. Päätös jää puolitiehen. Miksi vain 25 prosentilla ja vain vuodeksi? Kaikki faktat puhuvat reippaamman ja pysyvän korotuksen puolesta.

 

Esittämäni opintotuen tulorajojen pysyvä korotus 50 prosentilla parantaisi opiskelijoiden toimeentuloa merkittävästi sekä mahdollistaisi tärkeän työkokemuksen kerryttämisen jo opiskeluaikana. Ahkeruuteen kannustavan päätöksen myötä myös valtion verotulot kasvaisivat ja kelan byrokratia vähenisi. Opiskelijat ovat viestittäneet varsin selkeästi, että tulorajojen nostosta halutaan pysyvä ratkaisu.

 

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan opintotuen tulorajojen korottaminen 50 prosentilla kasvattaa valtion nettotuloja noin kuudella miljoonalla eurolla vuodessa. Korotus olisi positiivinen sekä opiskelijan että valtiontalouden kannalta.

 

 

 

*** Lämmin kiitos yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana! Rauhallista joulua sekä terveyttä ja onnellisuutta uuteen vuoteen! ***

 

 

Pidetään toisistamme huolta.

 

Jouluterveisin

 

Sofia Vikman

kansanedustaja

 

p. 040 568 3777

sofia.vikman@eduskunta.fi

www.sofiavikman.fi

 

http://www.facebook.com/vikman.sofia

http://twitter.com/SofiaVikman

https://www.instagram.com/vikmansofia