SOFIAN MATKASSA — EDUSKUNTAVIESTI 20.12.2019

1.1.2020

Vuoteen mahtui monia hienoja hetkiä aina jääkiekon MM-kullasta jalkapallomaajoukkueen historialliseen ensimmäiseen arvokisapaikkaan. Riemun hetkillä oli ilo nähdä suomalaisten seisovan yhdessä sinivalkoisten värien takana ja kannustavan Suomea yhdessä. Juuri tällaista yhtenäisyyttä tarvitsemme pitääksemme Suomen jatkossakin maailman parhaana maana asua. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

SOFIAN MATKASSA — EDUSKUNTAVIESTI 20.12.2019

 

 

Eduskunnan vuoden ja samalla vuosikymmenen viimeiset äänestykset ovat ohi. Tapahtumia ja puhuttavaa on eduskunnassa viime aikoina riittänyt. Jos aikatauluihisi stressittä sopii, tervetuloa kanssani glögille ja juttelemaan huomenna lauantaina 21.12. klo 13 Tampereen Kauppahallin Café Linkosuolle! Olisi mukava nähdä vielä ennen joulunviettoon hiljentymistä.

 

Syksyn aikana eduskunnan työ oli tiivistä ja isoja teemoja riitti; Suomen kausi EU-puheenjohtajana, case Posti ja hallituksen kaatuminen, uuden hallituksen muodostaminen ja keskustelu al-Holin leirin suomalaisista. Samalla käsiteltiin Rinteen/ Marinin hallituksen budjetti ensi vuodelle.

 

Näiden julkisuutta hallinneiden aiheiden varjoon on jäänyt mm. keskustelu kuntien ja sairaanhoitopiirien alijäämäisistä budjeteista ja niiden vaikutuksista. Pirkanmaalla tilanne kärjistyi eilen, kun hoitajat marssivat ulos Taysin yksiköistä vastustaakseen sitä, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensi vuoden budjetti on 35 miljoonaa euroa alijäämäinen kuntien talouspaineiden vuoksi. Hoitajien viesti on vakava, ja hallituksen pitää ottaa huoli tosissaan.

 

Jätin eilen hallitukselle kirjallisen kysymyksen hyvän hoidon turvaamisesta Taysissa. Maan hallituksen vastuuttoman taloudenpidon ongelmat ja työllisyystoimien puute alkavat heijastua kuntiin ja mm. sairaanhoitoon yhä lisääntyvinä säästöpaineina. On perusteltua tarkastella, miten hallitus kuntataloutta oikein kohtelee. Vaikutukset tuntuvat joka tapauksessa ihmisten arjessa ja palveluissa ensi vuoden aikana.

 

Taysin alijäämäinen tilanne vaikuttaa sairaalan toimintaedellytyksiin, potilaiden hoitoon, tutkimukseen ja kehittämiseen. Tilanteesta kärsivät ennen kaikkea potilaat ja kuntalaiset. On jopa ennakoitu, että tilanne tulee ruuhkauttamaan päivystyksen ja hidastaa hoidon saantia myös kiireellisissä tapauksissa.

 

Viimekädessä hallituksen on onnistuttava varmistamaan, että Taysin alijäämä ei uhkaa potilaiden henkeä, turvallisuutta tai hyvää hoitoa. Jokaisen on voitava luottaa siihen, että saa laadukasta hoitoa ajallaan.

 

Muutenkin hallituksella riittää haasteita koko kevääksi. Marinin hallituksen onnistuminen riippuu, samalla tavoin kuin Antti Rinteen hallituksen onnistuminenkin olisi riippunut, työllisyysasteen nostamisesta. Hallitusohjelman tavoite on 75 prosentin työllisyysaste. Ensi syksyyn mennessä pitäisi kehittää toimia, joiden avulla saadaan 30 000 ja vaalikauden loppuun mennessä yli 60 000 uutta työllistä. Ellei työllisyysaste nouse tai jopa laskee, niin edessä on kipeitä leikkauksia.

 

Työllisyyttä on parannettava nopeasti, jotta laadukkaat koulutus- ja terveyspalvelut voidaan turvata ja velkaantuminen pitää aisoissa. Eduskuntaryhmämme on esittänyt hallitukselle listan työllisyystoimista, joilla saataisiin riippumattomien laskelmien mukaan 60 000 työllistä lisää.

 

Linjauksia odotetaan hallitukselta myös ilmastotoimiin ja sote-uudistukseen, joiden konkretiaa vielä odotellaan.

 

Kevääksi on ennakoitu myös ennätysvaikeaa työmarkkinatilannetta. Sopua teknologiateollisuuden ja teollisuusliiton välillä ei tänään saavutettu, ja neuvotteluja jatketaan myöhemmin. Sopu olisi ollut odotettu joululahja ja avaus liittokierrokselle. Myös julkisen sektorin neuvottelut alkavat, ja kuntien heikko taloustilanne on huonosti yhdistettävissä näiden alojen palkankorotustoiveisiin. Ensi keväänä iso kysymys on se, miten hallitus reagoi, kun sitä jälleen huudetaan apuun työmarkkinaratkaisuihin.

 

Eduskuntakeskustelu sai vuoden viime metreillä poikkeuksellisia piirteitä, kun uusi pääministeri Sanna Marin hyökkäsi toistuvasti ja pääministerille poikkeuksellisella tavalla Kokoomuksen kimppuun al-Holin kysymyksessä. Välikysymyskeskustelussa tiistaina kehotin pääministeriä kysymään pikemminkin itseltään peilin edessä saman eikö hävetä -kysymyksen, jolla hän hyökkäsi oppositiota vastaan. Opposition pitää kysyä, kun Haaviston puheet ja julki tulleet tiedot ovat ristiriidassa. Eduskunnan ja Suomen kansan on saatava tietää totuus ulkoministeri Haaviston toimista. Oikeusvaltiossa tarkoitus ei voi pyhittää ministerin keinoja.

 

Hallitus sysää edelleen kaiken vastuun virkamiehille, vaikka mahdollinen aikuisten hakeminen al-Holin leiriltä on poliittinen periaatepäätös. Lapsia pitää auttaa, mistä emme ole erimielisiä. Eiliset uutiset alle kouluikäisten orpolasten mahdollisesta pelastumisesta leiriltä ovat sydäntälämmittäviä. Sen sijaan mitään velvoitetta aikuisten noutoon ei ole, ja asiaan liittyy merkittäviä turvallisuusriskejä. Nyt tarvitaan hallitukselta suoraselkäisyyttä ja poliittista vastuunkantoa sekä neuvotteluja lasten auttamiseksi. Ei ylimielisiä heittoja.

 

Suomen eduskunnassa on pitkä perinne siitä, että pääministeri pyrkii toimimaan kokoavana voimana sen sijaan, että kärjistäisi erimielisyyksiä. Toivon, että joulutauko rauhoittaa tilannetta, ja pääministeri pystyy jatkossa hakemaan roolia enemmänkin koko kansakunnan pääministerinä.

 

Yhteishengen vaaliminen ja toisten kunnioittaminen politiikassa ja päätöksenteossa on tärkeää. Silloin voidaan toimia yhdessä, vaikka kaikesta ei oltaisikaan samaa mieltä. Syksy on osoittanut, että myös oppositiosta käsin voi isänmaata palvella. Opposition tehtävä on pelkän kritisoinnin sijaan tarjota aito ja rakentava vaihtoehto hallituksen politiikalle. Sen Kokoomus on onnistunut tekemään. Pidän tärkeänä jatkaa asialinjalla. Toivon, että hallitus kuulee viestimme ja tuo keväällä eduskunnalle myös hyviä esityksiä, joita on oppositiosta käsin ilo tukea.

 

Huomisen glögitilaisuuden jälkeen on aika rauhoittua joulunviettoon, ja suunnata katseet kohti uutta vuosikymmentä. Vuoteen mahtui monia hienoja hetkiä aina jääkiekon MM-kullasta jalkapallomaajoukkueen historialliseen ensimmäiseen arvokisapaikkaan. Riemun hetkillä oli ilo nähdä suomalaisten seisovan yhdessä sinivalkoisten värien takana ja kannustavan Suomea yhdessä. Juuri tällaista yhtenäisyyttä tarvitsemme pitääksemme Suomen jatkossakin maailman parhaana maana asua.

 

 

 

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

 

 

 

Ystävällisin terveisin

 

Sofia Vikman

kansanedustaja

 

p. 040 568 3777

www.sofiavikman.fi

http://www.facebook.com/vikman.sofia

http://twitter.com/SofiaVikman