SOFIAN MATKASSA — EDUSKUNTAVIESTI 16.12.2019
17.12.2019
* HALLITUSOHEJELMA EI TURVAA HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN RAHOITUSTA - EIKÄ KANNUSTA AHKERUUTEEN * VÄLIKYSYMYS AL-HOLIN LEIRILLÄ OLEVISTA SUOMALAISISTA ULKOMINISTERIN TOIMINNASTA * TERVETULOA GLÖGILLE LAUANTAINA 21.12. KLO 13 KAUPPAHALLIN CAFÉ LINKOSUOLLE SOFIAN MATKASSA — EDUSKUNTAVIESTI 16.12.2019
Tässä viestissä: * HALLITUSOHEJELMA EI TURVAA HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN RAHOITUSTA - EIKÄ KANNUSTA AHKERUUTEEN * VÄLIKYSYMYS AL-HOLIN LEIRILLÄ OLEVISTA SUOMALAISISTA ULKOMINISTERIN TOIMINNASTA * TERVETULOA GLÖGILLE LAUANTAINA 21.12. KLO 13 KAUPPAHALLIN CAFÉ LINKOSUOLLE
--
* HALLITUSOHEJELMA EI TURVAA HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN RAHOITUSTA, EIKÄ KANNUSTA AHKERUUTEEN Pääministeri Sanna Marinin hallitus jatkoi samalla pohjalla ja ohjelmalla kuin edeltäjänsä. Aitoja hallitusneuvotteluja ei käyty, eikä hallitusohjelmaa korjattu. Suurin ongelma Marinin hallituksen ohjelmassa on, että sen taloudellinen pohja pettää.
Hallituksen talouspolitiikka nojaa työllisyysasteen nousuun 75 %:iin, mutta konkreettiset teot työllisyystavoitteen saavuttamiseksi puuttuvat kokonaan. Hallituksen pitäisi tehdä työllisyystoimia, mutta sen sijaan hallituksen talousarvioesitys ensi vuodelle heikentää työllisyyttä asiantuntija-arvioiden mukaan 5000 henkilöllä. Myös velkaantuminen on kääntynyt selvään kasvuun jo nyt, vaikka talous vielä kasvaa.
Taloudellisen pohjan pettäessä myös ohjelman muut tavoitteet vaarantuvat. Hyvätkin hallitusohjelman kirjaukset uhkaavat jäädä toteutumatta, kun niiden toteuttamiseksi tarvittava rahoitus ei ole kunnossa.
Hallituksen esittämä hallitusohjelma ei turvaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta 2020-luvulla, eikä kannusta suomalaisia ahkeruuteen ja itsensä kehittämiseen. Tästä syystä me Kokoomuksessa tulemme äänestämään huomenna hallituksen ohjelmaa ja luottamusta vastaan.
Hallituksen vasemmistolaiselle linjalle on olemassa modernimpi ja kestävämpi vaihtoehto, jonka esittelimme marraskuussa vaihtoehtobudjetissamme.
Ensimmäiseksi lisätään tuloja. Vaihtoehtomme keinoilla Suomeen saadaan 60 000 uutta työpaikkaa. Tarvitsemme nämä työpaikat, jotta rahat riittävät laadukkaaseen koulutukseen, perheiden palveluihin ja ikäihmisten hyvään hoivaan.
Toiseksi kevennetään verotusta. Palkasta ja eläkkeestä pitää jäädä ihmiselle enemmän käteen.
Suomen pitää olla kannustava yhteiskunta. Siksi esitämme vaihtoehdossamme työn ja eläkkeiden verotuksen keventämistä miljardilla, kotitalousvähennyksen leikkauksen perumista ja yli 75-vuotiaille korotusta kotitalousvähennykseen.
Kolmanneksi tehdään oikeita tulevaisuusinvestointeja. Hallitus aikoo ripotella valtion omaisuusmyyntitulot kertaluonteisesti yli sataan eri kohteeseen sekä käyttömenoihin. Me panostaisimme miljardin korkeakouluihin ja kaksi miljardia suurten raidehankkeiden päättäväiseen edistämiseen.
Vaihtoehtomme osoittaa, kuinka valtava vaikutus paremmalla työllisyydellä on. Koko julkinen talous vahvistuu yli kahdella miljardilla. Voimme keventää ihmisten verotusta ja otamme miljardin vähemmän velkaa - ja silti rahaa riittää tärkeisiin kohteisiin.
Neljänneksi teemme vaihtoehdossamme panostuksia suomalaisten suurimpiin huoliin; nuorten tulevaisuuteen, hoivaan ja turvallisuuteen. Terapiatakuu voimaan, lisää poliiseja ja ikäihmisille hoitajia. Tulevaisuutta rakennamme panostamalla pysyvää rahaa perusopetukseen, ammatilliseen koulutukseen, lukioon ja tutkimukseen.
Myös ilmastotoimissa Kokoomuksen vaihtoehto on hallitusta kunnianhimoisempi. Meille talouden kasvu ja päästöjen vähentäminen eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan tukevia vaihtoehtoja. Hallitus lisää ympäristölle haitallisia tukia - Kokoomus vähentäisi. Keskitymme isoihin muutoksiin vaikeuttamatta yksittäisten ihmisten elämää.
* VÄLIKYSYMYS AL-HOLIN LEIRILLÄ OLEVISTA SUOMALAISISTA ULKOMINISTERIN TOIMINNASTA Huomenna eduskunnassa käsitellään opposition välikysymystä al-Holin leirillä olevista suomalaisista ja ulkoministeri Haaviston toiminnasta. Kyse on paitsi siitä, ketä Suomen pitäisi kotiuttaa, myös ulkoministerin ja koko hallituksen toiminnasta ja salailusta asiassa.
Oma kantani on ollut selvä jo pidemmän aikaa. Toistin sen viime perjantaina mm. sosiaalisessa mediassa. Mielestäni lapsia on autettava. Vapaaehtoisesti lähteneitä aikuisia tai terroristiseen toimintaan osallistuneita sen sijaan ei pidä hakea Suomeen. Suojelupoliisin mukaan palaajat ovat uhka Suomen turvallisuudelle.
Nyt kaivattaisiin hallitukselta avoimuutta ja selkeää linjausta. Vastuunpakoilu ja virkamiesten selän taa piiloutuminen horjuttaa suomalaisten luottamusta asioiden vastuulliseen hoitamiseen. On ollut täysin epäselvää, mikä on hallituksen linja ja onko ollut koko hallituksen hyväksyntä sille, että kaikki halukkaat aikuiset aiotaan noutaa Suomeen.
Opposition tekemän välikysymyksen johdosta hallitus tiedottaa parhaillaan oman kantansa täsmentämisestä. On erikoista, että näin merkittävässä asiassa hallituksen linjaa joudutaan peräämään opposition välikysymyksen kautta. Aikuisten kotiuttamisessa kyseessä on iso poliittinen linjaus, jota ei voida sälyttää yksittäisten virkamiesten tapauskohtaiseen harkintaan. Näyttää siltä, että hallitus ei pääse asiassa kovinkaan selkeään yhteisymmärrykseen ja linjaukseen aikuisten osalta vaan yrittää edelleen edetä virkamiespäätöksin vedoten yksilölliseen harkintaan. Olen huolestunut siitä, että hallituksen toiminta johtaa siihen, että kaikki (myös aikuiset) noudetaan Suomeen ja vastuu vieritetään hallitukselta viranomaisille.
Mielestäni yhtään jihadistia ei pidä erikseen hakea Suomeen. On etsittävä keinoja auttaa lapsia. On totta, että käytännössä lastenkin auttamisen tiellä on monta mutkaa ja vaikeaa linjavetoa esimerkiksi siitä, minkä ikäinen lasketaan lapseksi. Kurdihallinto on myös haluton päästämään lapsia ilman aikuisia.
Muut Pohjoismaat ovat toistaiseksi noutaneet orpoja ja sairaan lapsen pois leiriltä. Mutta samalla niiltä on kuultu tiukkoja vastustavia kantoja muiden leirillä olevien auttamisesta.
Monien Pohjoismaiden turvallisuutta lisäävät lait ovat Suomea edellä. Tasavallan presidentti Niinistö muistuttikin aiheellisesti, että Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa.
Sen lisäksi, että akuutti kysymys al-Holin osalta linjataan, on Suomen myös edelleen jatkettava turvallisuutta parantavan lainsäädäntömme parantamista. Esimerkiksi terroristijärjestöön kuulumisesta on tehtävä rangaistavaa.
* TERVETULOA KESKUSTELEMAAN JA GLÖGILLE LAUANTAINA 21.12. KLO 13 KAUPPAHALLIN CAFÉ LINKOSUOLLE Eduskunnassa ja politiikassa on nyt monia käänteitä ja puhuttavaa varmasti riittää. Tervetuloa kanssani glögille ensi lauantaina 21.12. klo 13 Tampereen Kauppahallin Café Linkosuolle! Tahtoisin tavata juuri sinut ja vaihtaa kuulumisia vuoden päätteeksi.
Ystävällisin terveisin
Sofia Vikman kansanedustaja
p. 040 568 3777 |